Deurklink – want een deur dient te bewegen

Geen deur die open en dicht gaat zonder dat er deurkrukken aan gemonteerd zitten. Nou ja, behalve elektrische deuren dan. Een klink helpt je van kamer naar kamer te gaan. Met zo’n klink kun je de deur ook weer achter je dicht doen. De moderne deurkruk lijkt in bijna niets meer op haar voorgangers. De ouderwetse deurklink was een ijzeren staaf die aan een zijde kon draaien. Aan de achterkant van de deur kwam zo een haak in beweging. En die haak was eigenlijk de klink. Want de klink eenmaal omhoog gewipt, kwam de deur vrij uit het kozijn. Later ontstond de deurkruk, twee krukken, een aan elke kant van de deur. 

Een altijd werkend mechaniek, aangedreven door de deurklink

In dit artikel wordt met een deurkruk of -klink het samenstel bedoeld van twee deurkrukken, door een pen met elkaar en het loopslot verbonden. Het loopslot zie je eigenlijk niet, dat zit in het hart van de deur. Alleen aan de zijkant van de deur kun je hem ontwaren. Als de pen via de deurkruk wordt bewogen, trekt de dagschoot zich terug in het loopslot en kun je de deur openen. Stel je voor dat die afgeschuinde dagschoot er niet was. Bij elk zuchtje wind kwam de deur dan uit het kozijn tevoorschijn. De deurklink is het meest opzichtige deurbeslag dan je kunt aantreffen. Van de scharnieren bijvoorbeeld zie je vaak alleen de verticale pennen. 

De detaillering doet ‘t hem

Je zou het niet zeggen, maar de aankoop van een nieuw deurklink is een belevenis. Waarom? Hoe vaak koop je nu deurkrukken in je leven? Alleen als je oude krukken er zielig bij hangen, helemaal op en getekend door de tand des tijds. Of op dat ene moment dat je een huis laat bouwen en gaat beslissen over welke stijl je raam- en deurbeslag moet krijgen. Er zijn ook mensen die prat gaan op een eigen woonstijl en daardoor ook hun hang- en sluitwerk daarop willen aanpassen. Nog niet eens zo’n gek idee. Want juist met detailleringen als raam- en deurbeslag kun je je woonruimtes wel oppeppen.

Een deurklink is kwaliteit en ook een investering

Deurkrukken kopen gaat wel iets kosten. Je hebt het niet over goedkoop plastic dat drie jaar moet overleven. Een set klinken gaat ook vaak gepaard met deurschilden of rozetten. Al dat ijzerwerk heeft wel een prijs. Ga er maar van uit dat een set deurkrukken inclusief langschilden met bepaalde stijlmotieven zomaar richting de 200 euro kan gaan. Wil je al je deurklinken gelijk hebben, dan telt een huis snel twaalf deuren. Met ook nog eens beslag voor toilet en badkamer. Dat beslag is uitgebreid met sloten en dus weer wat duurder. Het mooie is wel dat je, zelfs al ben je kritisch, goed beslagen ten ijs kunt komen met je deurbeslag. Er zijn namelijk ontzettend veel modellen in allerlei stijlen te koop, dus aan het assortiment zal het niet liggen.

Passend bij je eigen woonstijl

Dat is helemaal mooi als je precies die klink zoekt die perfect past bij je Scandinavische woonstijl. Of je Bohemien stijl. En wat te denken van die prachtige mat zwarte deurklink die optimaal zou staan in je industriële interieur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *