Wat is een nekhernia?
Een nekhernia komt vaker voor dan je denkt, het is in die zin een frequente aandoening. Die ook nogal wat pijn en ongemak op kan leveren. Wat is een nekhernia nu concreet? Het is een aandoening in je nek en wel bij je tussenwervelschijven. Wanneer de zachte kern van een tussenwervelschijf in de nek gaat uitpuilen, ontstaat druk op de nabije zenuwen. Dit artikel gaat verder in op de oorzaken daarvan, de belangrijkste symptomen ervan en hoe je preventief een nekhernia zou kunnen vermijden.
Wat is een nekhernia: de oorzaken
We worden allemaal steeds ouder. En daarmee zal de nekhernia als aandoening ook vaker optreden. Ouder worden betekent dat je tussenwervelschijven aan flexibiliteit en dempend vermogen verliezen. Elk jaar na je zestigste word je zo vatbaarder voor scheuren en uitpuilen. Degeneratie van je schijven is een veel voorkomende oorzaak als je op leeftijd raakt. Maar ook jongeren kunnen er last van krijgen. Dat kan door een trauma of door letsel. Bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk kan je nek plotsklaps krachtig heen en weer gaan. Hetzelfde geldt bij een sportblessure. Het gevolg: beschadigde tussenwervelschijven waarbij de zachte kern gaat uitpuilen. Niet alleen een plotselinge schok bewerkstelligt dit. Ook overmatige belasting of een verkeerde zithouding kan op den duur slopend uitwerken.
Wat is een nekhernia: de symptomen
Het klinkt logisch maar als je een nekhernia krijgt, dan krijg je last van nekpijn. Soms is die vrij mild maar hij kan ook ernstige vormen aannemen; dan gaat de pijn uitstralen naar de schouders en de armen tot aan de handen toe. De zenuwendruk leidt ook tot symptomen van tintelingen en gevoelloosheid in armen en handen. Het mag duidelijk zijn dat je zo beperkt bent in je handelen en dat je geen kracht met je handen kunt gaan zetten. Spierzwakte is een veel voorkomend symptoom van een nekhernia. Gewoon een theepot tillen kan dan al een stukje waaghalzerij gaan worden.
Mogelijke behandelingen
Blijf niet met een nekhernia zitten maar ga er iets aan doen. Er zijn diverse behandelingen mogelijk. Bij milde verschijnselen kunnen rust en fysiotherapie al helpen. Door rust verminder je de ontsteking zelf. En met fysiotherapie geef je je spieren weer meer kracht terwijl je ondertussen ook aan je houding werkt. De therapie kan worden aangevuld met medicatie. Pijnstillers zoals ibuprofen helpen je pijn te verminderen en de ontsteking af te zwakken. Mocht deze conservatieve behandeling niet helpen, dan kun je overgaan tot injecties. De arts injecteert dan corticosteroïde in je nek. Helpt ook dat niet, dan resteren er nog zwaardere behandelingen zoals chirurgische ingrepen. Hierbij kan de uitpuilende kern verwijderd worden of kunnen de wervels gestabiliseerd worden.
Hoe houd ik een nekhernia bij mij vandaan?
Wat is een nekhernia lastig en pijnlijk. Je kunt beter voorkomen dan behandelen. Om de ontwikkeling van een nekhernia tegen te gaan, kun je het best regelmatig bewegen waarbij nek- en rugspieren ook in actie komen. Ook een goede houding als je zit of staat is belangrijk. Wat dat zitten betreft: zorg voor een ergonomische werkplek. In feite betekent dat dat je een gerieflijke stoel hebt waarmee je op de juiste hoogte aan je werktafel zit. Las geregeld pauzes in om even te staan en te lopen. Last but not least: een gezonde levensstijl helpt! Dus niet roken en zo weinig mogelijk alcohol.
Kom je er niet op de normale manier vanaf? Dan heb je een nekhernia operatie nodig.