Bartiméus fonds

Het Bartiméus Fonds is een Nederlandse organisatie die zich inzet voor mensen met een visuele beperking. De missie van het fonds is om ervoor te zorgen dat mensen met een visuele beperking volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Dit doet het fonds door het ondersteunen van onderzoek, het geven van voorlichting en het organiseren van activiteiten.

Het Bartiméus Fonds is opgericht in 1915 en is vernoemd naar de blinde bedelaar Bartimeüs uit de Bijbel. Het fonds is een onderdeel van Bartiméus, een organisatie die zich richt op de zorg en ondersteuning van mensen met een visuele beperking. Het Bartiméus Fonds richt zich specifiek op het financieel ondersteunen van projecten die de participatie van mensen met een visuele beperking bevorderen.

Het fonds steunt onder andere onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor oogaandoeningen en de ontwikkeling van hulpmiddelen voor mensen met een visuele beperking. Ook organiseert het fonds activiteiten zoals muziek- en sportevenementen, waarbij deelnemers met een visuele beperking centraal staan.

Een belangrijk onderdeel van het werk van het Bartiméus Fonds is het geven van voorlichting over de impact van een visuele beperking op het dagelijks leven van mensen. Dit gebeurt onder andere via de website van het fonds, waarop informatie te vinden is over de verschillende soorten visuele beperkingen en de ondersteuning die beschikbaar is.

Het Bartiméus Fonds is afhankelijk van donaties om zijn werk te kunnen doen. Mensen kunnen op verschillende manieren bijdragen aan het fonds, bijvoorbeeld door een eenmalige of periodieke gift te doen, of door het fonds op te nemen in hun testament.

In Nederland zijn er naar schatting zo’n 350.000 mensen met een visuele beperking. Het werk van het Bartiméus Fonds is daarom van groot belang voor deze groep mensen en hun omgeving. Dankzij het fonds kunnen mensen met een visuele beperking beter participeren in de maatschappij en hun mogelijkheden optimaal benutten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *