Schroeven – veel goede en een enkele dolgedraaide
Al eens in de gereedschapskist van een volleerde klusser gekeken? Overal zie je schroeven, kleine, grote, puntige, met forse koppen of juist miniatuur schroefjes. Die enorme variëteit is ook nodig want de ene klus is de andere niet. Een schroef gaat niet vanzelf het hout in (of andere materialen). Daar heeft hij hulp bij nodig. Of van een schroevendraaier of van een schroefmachine zoals een boormachine op lage stand met een passend bitje.
Schroeven vastdraaien
In de schroefkop zit een insnijding waar bit of schroevendraaier in past. De streep maar ook het kruis is welbekend. Meestal heeft een schroefkop de volgende insnijdingen:
• Gleuf
• Kruiskop (pozidriv)
• Torx (stervorm)
• Inbus (zeskantig)
De kop waar je zulke insnijdingen in vindt, is niet altijd gelijk. Je hebt een platte kop, bolkop, een lenskop, een cilinderkop en een trompetkop. Daaronder zit dan de schroefdraad zelf.
Gigantische keuze
Ze kunnen gemaakt zijn van messing, staal, aluminium of RVS. Elk materiaal heeft weer z’n eigen kwaliteiten. Elke schroefvorm heeft daarnaast zijn eigen functies. Zo heb je vlonder-, dak-, spaanplaat-, gipsplaat- en metaalschroeven en nog veel meer. Je kunt in een bouwmarkt soms wel een half uur voor al die zakjes staan wikken en wegen als je niet precies weet welke voor jouw project het beste is.
Het probleem van de door gedraaide schroef
Indraaien is nooit zo’n probleem. Nou ja, bij hardhout kun je beter wel even voorboren en dan hardhoutschroeven gebruiken. Maar je hebt ze meestal snel op zijn plek. En die kan dan doen waar hij goed in is. Een enkele keer echter krijg je te maken met een dolgedraaide schroef; ofwel een door gedraaide schroef. De oorzaak kan kapot schroefdraad zijn of een kapotte schroefkop. Die moet weer verwijderd worden en dat is niet altijd een eenvoudige klus. Vandaar deze blog met handige tips hoe je zulke schroeven weer het hout uit krijgt. Gewoon met een schroevendraaier wat klungelig in de weer gaan, is namelijk geen oplossing. De dolgedraaide blijft dan zitten waar hij zit.
Dolgedraaide schroeven weghalen
Er zijn diverse manieren om zulke schroeven alsnog uit het hout te krijgen. Is het geen houtschroef? Dan kun je hem met een hamer een tik loodrecht op de kop geven. Dan kan hij lostrillen. Bij een houtschroef kun je een elastiek over de kop leggen en dan je schroevendraaier in de kop drukken. Het elastiek neemt dan alle ruimte in die overblijft nadat je de schroevendraaier in de kop hebt gezet. Zo krijg je veel meer grip want het elastiek zit in alle lege en ook beschadigde ruimte. Stevig losdraaien kan dan werken. Gaat dat ook niet? Zet dan een boor in je boormachine en boor net rondom de dolgedraaide een beetje hout weg om zo de schroefkop in elk geval vrij te krijgen. Ook een beitel en een hamer kunnen dat werk doen. Heb je de kop vrij gekregen? Pak dan een tang en knijp net onder de schroefkop om hem vervolgens uit het hout te trekken. Ook gewoon losdraaien met een schroevendraaier wil dan soms helpen omdat de kop zich niet langer in het hout vastklemt.