Handige tips en trucs over het isoleren van je woning

Het is belangrijk om je woning goed te isoleren en dat heeft een reden. Een belangrijke reden is dat je het aangenaam warm wil hebben, maar nog belangrijker is dat je wil besparen op je stookkosten. Als warmte kan ontsnappen krijg je het niet alleen kouder, maar moet je ook meer stoken om het aangenaam warm te hebben. Met als gevolg een peperdure energierekening op je deurmat. Dat moet en kan ook anders. In onze blog geven we dan ook handige tips en trucs over hoe je het beste je huis kunt isoleren.

Vervangen van glas

Ieder huis heeft ramen en dus ook glas. Het juiste glas kan ervoor zorgen dat het huis beter geïsoleerd is en dat de warmte dus geen kans meer krijgt om te ontsnappen. Heb jij nog verouderd dubbelglas in je kozijnen zitten? Dan wordt het eens tijd om te investeren in HR++ of HR+++ glas. HR++ of HR+++ hebben een hogere U-waarde dan traditioneel dubbel glas en zijn dus een stuk beter. Daarin isoleert HR+++ glas door de speciale bewerking en coating weer een stuk beter dan HR++ glas.

Isoleren van spouwmuren

Heb je spouwmuren in je woning die nog niet geïsoleerd zijn? Dan is het slim om hierin te investeren. Door het isoleren van je spouwmuren kun je de warmte in huis beter vasthouden en hoef je dus ook minder te stoken. Spouwmuren kun je vullen met verschillende soorten isolatiemateriaal, zoals isolatiekorrels, EPS parels en PUR-schuim. Waarin de keuze voor EPS parels de meest voor de handliggende is. Dat heeft te maken met de goedkope aanschafprijs, de duurzaamheid, de hoge isolatiewaarde van het materiaal en het feit dat je geen ongemakken hebt, zoals een vervelende lucht in huis. Dat je wel hebt wanneer je bijvoorbeeld aan de slag gaat met PUR-schuim.

Dakisolatie aanbrengen

Wanneer het dak niet goed geïsoleerd is heeft het ook weinig zin om te investeren in nieuw glas of het isoleren van spouwmuren. Warmte stijgt naar boven en wanneer het dak niet goed geïsoleerd is kan warmte nog steeds ontsnappen. Dakisolatie kan zowel extern als intern worden aangebracht. Intern isolatiemateriaal, zoals platen of dekens van glaswol, is de meest voor de handliggende en ook de minst ingrijpende methode om het dak eens goed te isoleren.

Simpele trucs om te isoleren

Wil je goed isoleren, maar wil je niet verbouwen of breekt het zweet je al uit als je denkt aan de torenhoge kosten van de werkzaamheden en het isolatiemateriaal dat je nodig hebt? Ergens is dat nergens voor nodig, want met goed materiaal kun je de investering eenvoudig terugverdienen. Het ongemak van verbouwen heb je natuurlijk wel. Gelukkig zijn er ook simpele trucs waarmee je het huis al beter kunt isoleren. Denk bijvoorbeeld aan het dichtkitten van naden en kieren bij kozijnen en deuren en denk aan het plaatsen van tochtstrips. Op die manier kun je al verlies van warmte beperken en besparen op je energierekening. Terwijl het ook minder ingrijpende klussen zijn waar je veel ongemak van hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *